Slik motiverer du dine ansatte til å drive mersalg!

Produktsalg er en god måte å øke omsetningen per time, men det viktigste er at dine ansatte er motivert og giret på å anbefale kundene sine produkter. Her er hvordan du kan motivere og inspirere til økt produktsalg!

Tekst: Amalie Espedal

Alle motiveres av forskjellige grunner; det er det viktigste å vite når man skal forstå sine ansatte og hva som får dem til å yte det lille ekstra på salgsfronten. Noen er konkurransedrevne og syns salgskonkurranser er gøy, mens andre finner det umotiverende å bli målt. Det første steget i å motivere dine ansatte er derfor å finne ut hva som driver akkurat dem! 

1. Ha en idémyldring med dine ansatte.

Still spørsmål. Hva er eventuelt grunnene til at de ikke velger å anbefale produkter eller drive mersalg? Når er det gøy å selge produkter? Syns de det er inspirerende med interne konkurranser? Å motivere og ha det gøy med salget er definitivt en jobb man kan finne ut av i fellesskap, eller i en-til-en-samtaler med hver enkelt ansatt. 

2. Ha fokus på utvikling og mestring. 

Når vi står fast i mønstre der vi ikke får lært noe nytt eller utviklet oss, blir vi demotivert og kan «slå av» hodet. Det viktigste er derfor å sørge for at hver enkelt ansatt føler at de utvikler seg og lærer nye metoder for salg, og opplever mestring! Med andre ord: ikke lag beinharde mål fra dag én. Begynn med små delmål som er enkle for de ansatte og nå slik at de også ser sin egen fremgang, og gi verktøy for å bli bedre salgsmessig. 

Vurder hvordan du kan løfte fokuset på mersalg, og gi de ansatte nye verktøy i kassen sin for å selge. Er det eksempelvis noen i teamet som er spesielt god på mersalg? Be han eller henne dele sine erfaringer med resten av gjengen, slik at alle kan dra nytte av kunnskapen!

3. Skap en ansvarsfølelse for salongen.

Skap et felles ansvar for at salongen går bra og har en god omsetning! Men vær observant, ikke «dytt» ansvar over på de ansatte, eller skap en negativ vinkling. Et felles ansvar kan for eksempel innebære å gi de ansatte enkel og oversiktlig innsikt i salongens økonomi, så de faktisk forstår viktigheten av arbeidet de gjør og hvordan akkurat deres innsats bidrar positivt. Økt ansvarsfølelse kan også gi økt utvikling hos den ansatte, og blir en vinn-vinn.

Du kan også gi ansvarsområder til de ansatte (men sørg for at du setter av tid i timeboken deres til å utføre de nye oppgavene): for eksempel ansvar for å promotere nye produkter i sosiale medier, ansvar for produktenes lagerbeholdning, «ekspert-områder», etc. 

4. Feire suksess når den kommer! 

Snakk opp dine ansatte, og vis at du feirer det gode de bidrar med i salongen. Dette gjelder ikke bare mersalg og produktsalg, men alt annet! Det kan være å gi utmerkelser som månedens ansatt eller årets ansatt, eller bare huske å gi gode ord om presentasjoner eller positive detaljer i arbeidet. Vær observant, jakt på positiviteten i arbeidet til de ansatte og løft det fram.

Du kan også sette mål for salongen eller de ansatte, og sørg for å feire eller premiere ordentlig når målene nås! 

5. Legg til rette for produktsalget i salongen. 

Gjør det enkelt for de ansatte å trekke fram eller anbefale produkter. I Fixit har vi et eget verktøy i kassen vår, hvor du kan anbefale kundene produkter digitalt gjennom appen (du kan lese mer under "Personlig kundeoppfølging"). Hvis du ikke har et digitalt verktøy, kan du se på salongen din. Er det enkelt for salongens ansatte å trekke fram produkter mens kundene sitter i stolen? Har de ansatte god nok tid til å finne fram produkter til hver enkelt kunde? Legg også til rette for påminnelser til de ansatte; det kan være en enkel lapp bak kassen eller på bakrommet. 

Lykke til med produktsalget!

Nysgjerrig på hvordan Fixit gjør produktsalg enklere?

Ta en uforpliktende prat!