Likviditet – det kjedelige ordet med de store konsekvensene

Likviditet handler om hvordan pengene beveger seg i et selskap. Vi trenger nok penger til å kunne betale regningene våre og til å betale lønn for våre ansatte. Og målet for de fleste som starter en salong er vel å sitte igjen med noe overskudd som de skal kunne ta ut som utbytte på et eller annet tidspunkt.

I et privat regnskap har vi det ganske enkelt, det kommer penger inn en gang i måneden og det skal vi bruke til å betale lån, mat og annet nødvendig forbruk. I et selskap er forholdene litt mer kompliserte og det er mange vi må forholde oss til.

Har du mistet kontrollen på likviditeten?

Det første spørsmålet du må stille deg er om du opplever at du stadig må utsette betaling av regninger fordi det ikke er nok på bankkontoen. Da er det på tide å ta grep.

1. Skaff deg oversikt

Et oppdatert regnskap er et godt sted å begynne. Dersom du ikke forstår det du leser bør du kontakte noen som forstår det. Et godt sted å begynne er regnskapsføreren. Et regnskap viser hva du eier og hvor mye du skylder leverandørene og myndighetene, og hvordan driften i salongen er. Om du driver med underskudd vil det gå mer penger ut enn det som kommer inn. Da er det ekstra viktig å ta grep.

Regnskapsløsningen som Tveit Regnskap og Fixit samarbeider om er løpende oppdatert. Da vil du være oppdatert ukentlig. Les mer her.

2. Lag et likviditetsbudsjett

Når du har skaffet deg oversikt vet du litt mer om hva som kommer inn av penger og hva du skal betale. Da kan det være lurt å sette opp hva du forventer vil skje fremover. Dersom du ikke er så glad i Excel eller andre dataprogram kan du fint lage en oversikt på et papir. Lag en kolonne for hver måned og så lager du en rad for hver innbetalings-/utbetalingspost. Liker du Excel bruker du selvsagt dette verktøyet. Du kan laste ned mal for likviditetsbudsjett her.

Du vet ca. hvor mye du omsetter hver måned, sett tallene med en + foran i hver kolonne. Varekjøp kan være litt vanskeligere å beregne, men setter du opp mellom 15 og 20% av omsetningen bør det holde. Bruk minus fremfor alle utbetalinger. Lønn er ofte likt fra måned til måned, du vet også nøyaktig hvilken dato lønn skal utbetales. Det som mange syns er vanskelig å forholde seg til er mva. og arbeidsgiveravgift – den delen som staten skal ha. Husk at mva. er penger vi har fått av kundene gjennom de to månedene vi skal innbetale mva. for. Så når en kunde betaler kr 1000 til deg, et det egentlig kr 800 til deg og kr 200 som staten skal ha. Og når du betaler lønn vil kr 1000 til din ansatte medføre en ekstra kostnad på toppen som utgjør kr 141. I tillegg vil den ansatte ha krav på feriepenger til neste år på kr 120. Vi må derfor ta med i likviditetsbudsjettet at vi skal betale arbeidsgiveravgift 15. jan/mar/mai/jul/sep/nov og mva. 20. feb/apr/jun/aug/okt/des og feriepenger én gang i året.

Når du har et likviditetsbudsjett, vil du kanskje tydeligere se hvor skoen trykker. Husk at det er hjelp å få.

3. Kontakt de du skylder penger

Dersom du ikke klarer å betale for deg må du ta kontakt med de det gjelder (kreditor). Det er ofte mulig å finne en løsning, men da må kreditor vite om det.

 

Tips til god likviditet

Vær obs på varelageret

Vi ønsker å ha et stort utvalg av produkter i salongen, men kanskje går det ikke like mye av alt. Det er viktig å være obs på at vi får solgt ut de varene vi har på lager. For alle de varene vi ikke får solgt har vi betalt til leverandøren, men vi får ikke inn penger selv. Da binder vi opp pengene våre og kanskje risikerer vi å tape dem. Det er viktig å være obs på fristende kvantumsrabatter. Om du får 20% rabatt på 100 stk av en vare du bare selger 50 stk av er det faktisk en ganske dårlig deal.

Gjør en sunn investering

Investeringer må gjøres fra tid til annen, som f.eks. en makeover av salongen eller utvidelse av flere stoler og vasker. Da er det viktig å tenke på hvordan du finansierer dette. Det kan være lett å tenke at «jeg har 300 000 kroner på konto så dette går bra». Da er det lett å glemme at de pengene skulle vært brukt til mva., feriepenger og andre løpende poster. Inntjeningen av investeringen vil skje over en lengre periode, da må også finansieringen matche inntjeningen. Et lån på 3–5 år kan være nødvendig dersom selskapet ikke har nok egenkapital til å dekke investeringen. Ta kontakt med banken før du investerer, da vil de hjelpe deg.

Bygg egenkapital

Ikke glem å bygge litt egenkapital. Når salongen går med overskudd og pengene klinger i kassen kan det være fristende å ta ut utbytte. Vær obs på at da får du skatt på utbyttet privat. Dersom salongen trenger mer egenkapital senere vil da pengene du tok ut være beskattet og du har mindre å gå inn i selskapet med.

Vil du ha et enklere regnskap?

Regnskap skal være lekende lett og forståelig – og skal inspirere deg til sunn salongdrift. For Fixit og Tveit er det derfor viktig at regnskapet ditt er oversiktlig og enkelt, så du kan dykke ned i salongens tall på en måte som er skreddersydd for akkurat deg!

Les mer

Artikkelen er skrevet i samarbeid med:

Tveit Regnskap

Tveit Regnskap AS tilbyr tjenester innen regnskap, rådgivning, lønn og personal. Tveit tilbyr sine kunder bistand innen økonomisk analyse og gir konkrete råd til ulike tiltak for å øke lønnsomhet. Fixit sin skreddersydde regnskapsløsning for frisør- og velværesalonger er laget i samarbeid med Tveit Regnskap og Uni Economy.

Les mer